HVETLANDA SIMSÄLLSKAP

2000

När vi börjar året så flyttar vi upp 12 nya ungdomar till tävlingsgrupp C, så nu är vi rekordmånga - ett 30-tal deltagare i våra tävlingsgrupper A, B och C. Men det är tyvärr lite dåligt med tränande killar.

De flesta tar ett steg framåt i sin karriär och det ser mycket bra ut inför framtiden. Bland tjejer födda 1990 har vi till exempelSmålands bästa simmare i våra talanger Edith Thormalm, Sandra Johnson och Malin Andersson.

Detta år är det dags för klubben att fira sitt sextionde verksamhetsår. 20 förväntansfulla simmare och ledare kliver i juli månad på planet som tar dem till Malta för en veckas träning och semester, och hem kommer ett gäng som är mycket nöjda. Det var bra träningsmöjligheter, bra hotell med härligt läge och med mycket fin service, trevliga utflykter och ett härligt kompisgäng som skötte sig mycket bra. Grovjobbet med all planering sköts av Andreas Dahlberg.

De yngre simmarna kör en helg i augusti ett litet sommarläger i Västervik.

Den nionde september hölls en jubileumsfest med ca 60 deltagare i Elitfönsters lokaler med mat, dans, musik och underhållning. En mycket trevlig kväll - som våra äldre simmare kom direkt till från en tävling. Simmarna som hade varit med på Malta läste upp sin lägerdagbok på ett trevligt och roligt sätt. Johan Lindhe visade upp album där han har satt ihop text och bilder från alla sommarläger sedan 80-talet.

Efter flera års uppehåll besöker vi Fantomen cup i Stockholm. Tävlingen går nu i 25-metersbassängen på nybyggda nationalarenan Eriksdalsbadet - spännande tävlingsmiljö.

Även detta år har vi en fungerande mammaklubb som träffas i vår klubbstuga, umgås, fixar priser till lotterier och ordnar försäljningar.


2001

Under detta år blommade Sandra Ekholm ut som elitsimmare, slog klubbrekord 18 gånger och då gärna på längre och lite ”tyngre” distanser. Hon var även med på Svenska simförbundets Sum-Simläger ihop med Frida Johnson. Sandra tar även vår första mästerskapsmedalj på sex år, då hon blir trea på 200 rygg vid JDM.

Även detta år är vi med på kommunens firande av Svenska flaggans dag.
30 medlemmar marscherar från Forngården till torget, detta för att visa att vår verksamhet finns och att vi vill se en ny simanläggning i tätorten.

Lillemor Haraldsson går steg II inom simtränarutbildningen.

Vi har börjat köra kickoff för alla aktiva vid höststarten. Denna gång var det ett besök på ett äventyrscenter utanför Näshult, mycket uppskattat och med lite spänning i sensommarmörkret.

Vid skolsimningarna i Myresjö simhall var det detta år hela 125 deltagare, vid tävlingen i Vetlanda badhus var 110 ungdomar med. Kul med ett så stort fortsatt intresse under åren.

Sommarlägret detta år blev i Getinge (där vi även var under åtta år på 60- och 70-talen). 50-metersbassängen ute var sig lik, men vi bodde denna gång i konferensrum i idrottshallen, med fin service då vi hade helpension på skolan i närheten.

Två besök till halländska kusten och sköna sandstränder blev det. I källaren fanns det en bowlingbana som öppnades bara för oss den sista kvällen - kul.
Det var ett mindre gäng med 13 simmare från A-B och C-gruppen. Ledare var Lillemor Haraldsson, Svenne Ekholm, Daniel Lagerqwist och Jonas Fröding. 


2002

Vår ordförande Michael Harbrecht blir under året tilldelad Svenska simförbundets förtjänstmedalj i silver för arbetet med simningen i Småland och Hvetlanda SS.

Detta blir det sista året med aktivitet i vår bastubadargrupp i vår klubbstuga. Det blir även sista året vi är med vid Julskyltningens tombola på torget.

Linnéa Thormalm fick vid årets slut Rotarys stipendium - Årets ungdomsidrottare 2002.

Sandra Ekholm tar inför hösten steget att flytta till Jönköping för studier och en tuff satsning på simning ihop med Jönköping SS.

Vid JSM detta år deltar vi med Linnéa Thormalm och Johanna Hoof. Sum-Sim Riks final i Stockholm simmas på två distanser av vår Edith Thormalm.

Antal sammankomster detta år var 523 tillfällen, = de gånger vi samlat minst fem ungdomar i en gruppverksamhet.

Vi startar under året upp en egen hemsida för att visa att vi är en aktiv och framåt förening, ansvarig blir en intresserad förälder, Ingela Carlström.

Under våren får vi en förfrågan från en nyinflyttad engelsman, - finns det något jag kan hjälpa till med i er förening? – jag har jobbat mycket med simning i mitt hemland. Det är Richard Nicholls som frågar på engelska, han går då in och assisterar och tränar på sin svenska ihop med vår A-B grupp.

Kickoff detta år var kanotpaddling vid och i Solgenån, med korvfest i mörkret framåt natten.

I slutet av detta år påbörjas renoveringen av Vetlanda badhus, det skall i första hand byggas relaxavdelning på andra våningen och en ny undervisnings-/rehabbassäng. Det blir ju även nya omklädningsrum men tyvärr inga nya bassängytor för vår verksamhet. Den gamla 16.66-metersbassängen behålls. Vi jobbar för att detta skall ses som en etapp 1 och att anläggning skall byggas ut med en ny 25-metersbassäng.

Sommarläger var även detta år i Löttorp, men med ett nyrenoverat kök, toppen. Här trivs vi bra med 25-metersbassängen utomhus och med närheten till havet. Hela 30 deltagare med 18 simmare som gjorde lägerdebut- nytt rekord? Det var mycket planerande med träningstider och det blev många timmars landträning med en så stor grupp. Det var ju som tradition gocartåkning och vattenrutschbana och en sista kväll vid havet och solnedgången. Favoriten ”flaggan” kördes ofta både vid träningen och som kvällsaktivitet.  Tränare var Lillemor Haraldsson, Daniel Lagerqwist, Anette Eriksson, Svenne Ekholm och Richard Nicholls. Ledare var Lill Häll, Ingemar Johnson och Jonas Fröding.


2003

Under våren är vi i förhandlingar med den nya arrendatorn i de två simhallarna, Medley AB från Stockholm. Vi släpper viss träningstid i Vetlanda Badhus, men behåller större delen av våra tider och även vår hyreskostnad som åren innan.

Våren detta år är den sista med Babysim i vår regi, vi har kört dessa grupper på söndagsförmiddagar sedan 1979 ihop med simhallens personal, men den verksamheten tas nu över av Medley AB.

Vi gör en nystart för vår träningstid torsdagar 21-22 för gamla simmare, det blir nu motionssim - hård, vilket lockar till sig många nya som vill träna simning inför ”klassikern” och triathlontävlingar. Ledare är Michael Harbrecht ihop med våra A-B tränare.

Linnea Thormalm gör två starter på stora SM, länge sedan klubben hade med deltagare. Linnéa simmar även fyra lopp på JSM, med en tolfte plats som bäst. Vid Sum-Sim riks deltar Emy Ekholm på 100 m fjärilsim. Johanna Hoof och Linnéa Thormalm deltog i Smålandslaget vid tävlingar i Berlin.

Under året avlider Thure Broqvist som var en av grundarna av vår förening, han var även en av klubbens ständiga medlemmar.

Hösten startar vi upp med våra crawl- och medleygrupper i ”nya Vetlanda badhus” där vi i november även kör traditionellt skolsim. De aktiva simmarna, ledarna och styrelsen besöker även de nya lokalerna för föreläsning, studiebesök och Relaxkväll.   

Vid varje klubbtävling simmas det i de första grenarna, deltävling i vårt klubbmästerskap – Oldenburgsminne. De som är 13 år och äldre kör 100-meterslopp och de som är 12 år och yngre simmar 50-meterssträckor. Alla tider räknas sedan om enligt poängtabell så man kan jämföra simsätten och killar och tjejernas tider. De te bästa poängen för varje simmare summeras, man kan alltså vara frånvarande en gång eller inte lyckas så bra med sin simning. Detta år vinner Linnéa Thormalm priset på 1840 poäng. Vilket blir en inteckning i det stora vandringpriset. Det lilla Oldenburgsminne vinns av Marcus Carlström och Sandra Sjöstrand.

Sommarens läger detta år är i skånska Degeberga, Bra logi och fin natur på en liten ort. I bokskogen ligger det en 50-metersbassäng inklämd, bra träningstider och utrymme. Även detta år hade vi med en kärra hemifrån med mycket färdiglagad mat och ett gäng föräldrar var med och tillagade all vår mat, billigt, smidigt och gott. Ett besök på sandstranden han vi med och även en tur till Åhus och tivolibesök. Tränare var Daniel Lagerqwist, Lillemor Haraldsson, Johan Lindhe, Sven-Gustav Ekholm och Anette Eriksson.


2004

Vår huvudtränare Sven-Gustav Ekholm går under året elittränarutbildning i simning, steg III. Han är vår första tränare som går steg III utbildning, den var under 10 dagar på Bosön.

Detta år var höstens kickoff hos Fackelbärarna i Holsbybrunn och deras äventyrsbana.

Även detta år säljer våra äldre simmare grillkorv och fika vid kommunens valborgsmässofirande vid Kvarndammen, vinsten använder de för att kunna åka och tävla i Täby.

Detta år var det hela 39 deltagare vid 13-dagslägret i Myresjö, en tradition sedan 1983.

Edith Thormalm representerade Hvss vid både JSM och Sum-Sim riks.

Flera av våra simmare tar medaljer när vår förening efter minst 20 år tävlar utomlands. Det är till Köge i Danmark vi åker, mycket nytt och lite lärorikt, jobbigt för ledarna då de yngre tävlade i en simhall och de äldre inne i centrala Köge, 1 mil mellan de två hallarna.

Så här långt in på det nya millenniet står sig några av de gamla klubbrekord sig väl. På damdistanserna är det 400, 800 frisim sedan år 1985 med Elisabeth Sjöstrand. Bland herrarna är det 200,400 medley, 200 fjäril och 400,800,1500 frisim som Lasse Zwicki har kvar sedan 1983 och 1984.

Sommarens läger var i Hällevik i Blekinge, vi bodde mycket bra i en bygdegård med 1 km till bassängen och havet. Det var 25 deltagare detta år som kämpade på i 50-metersbassängen. Ett föräldragäng fixade som vanligt alla vår mat. Birgitta Thormalm har huvudansvaret som klubbens matansvarig, men fler föräldrar stannar till någon dag och hjälper till. En dag åker vi båten över till Hanö, där vi går bl.a. upp till fyren på öns topp. Tränare var denna gång Lillemor Haraldsson, Johan Lindhe, Ola och Daniel Lagerqwist, Lina Ljungdahl och Julia Löfkvist.


2005

I januari detta år går vår tränare Sven Gustav Ekholm vidare till en halvtidstjänst som simtränare i Värnamo simsällskap, det är första gången någon av våra tränare får en anställning inom simningen. Ny ansvarig tränare för vår A-B grupp blir nu Richard Nicholls.

Vi börjar med att köra fem klubbtävlingar under detta år, i november körs en deltävling som gäller långdistanslopp.

Vid Simiaden regionsfinalerna kliver Alma Thormalm fram och vinner alla sina fem distanser. Extra roligt var att på 25 ryggsim var Alma, Emma Asplund och Lovisa Sedin 1,2,3,a, en trippel i åldersklassen i en Smålandsfinal.

Även detta år är det ett gäng ”gubbar” som drar in pengar till vår klubb. Sedan början på 90-talet kör vi returpapper, Två stora släpkärror körs varje månadsslut runt hos företag, landstinget och till flera skolor, Det är i första hand kartong och wellpapp som hämtas för transport till återvinning. Ett 15-tal av de äldre simmarnas pappor är det som tre-fyra gånger var under året sliter med detta. Detta ”slit” ger simningen ca 30 000 kr/år.

Sommarläger detta år blir ännu en gång Löttorp på Öland. 21 simmare tränade i 25-an men den var lite dubbelbokad så det var mycket landträning, löpning och en hel förmiddag friidrottsträning med ledare från Högby IF, lärorikt. Besök och vandringar bland klipporna i Byerums raukar med havsbad efteråt. Även ett besök på en crosscart bana, och sedan ”flaggan” flera gånger om dagen, bra social lek. Tränare var Johan Lindhe, Lillemor Haraldsson, Richard Nicholls, Tomas Andersson och Julia Löfkvist och som vanligt många föräldrar med som mat ansvariga. 


2006

Vid Sum-Sim region tog vårt tjejlag en fin fjärdeplats. Men vi har även fått i gång ett bra gäng killar, det är Jonathan Hallman, Marcus Carlström och Rasmus Andersson som vid denna tävling visar stor utveckling med många personrekord - spännande framtid.

Vår huvudtränare får hjälp med styrka och landträning av en idrottsintresserad grabb som erbjuder sina tjänster. Det är Kristian Thalin som utan större simkunskaper tycker det ser intressant och spännande ut att hjälpa våra simmare framåt. Han blir en stor tillgång på gymmet och en person som lyfter den sociala trivseln i vår A-B grupp, många skratt.

Kickoff detta år blir utförsåkning i Kettilsås och under hösten äventyrsgolf i Korsberga.

Den som sätter samman denna text och allt liknande inför årsmöten, inbjudningar och liknande är Johan ”Bonny” Lindhe. Han är den som håller ihop våra olika verksamheter som kontaktman och med ett kansliansvar sedan slutet av 80-talet.

Vi har hittat en ny och smidig inkomstkälla, vi säljer grillkol. Vi tar upp beställning på stora säckar bland vänner och genom att knacka dörr. Detta är något vi börjar med 2006 och fortsätter med åren framåt. Detta år provar vi med 324 säckar vilket ger ca 20 000 kr. Sedan år 2007 säljer vi 860 säckar vilket ger klubben ca 50.000 kr. det är något vi är mycket nöjda med och även våra aktiva medlemmar som skall sälja, smidigt, lätt och ”kul". Sedan har vi ju även vår mammagrupp som gärna arrangerar försäljningar för de aktiva simmarfamiljerna, oftast är det klädförsäljning men även kakor och liknande.

Under hela 2000 talet har vi klädförsäljning, vi tar hem en träningsoverall, olika collegetröjor, T-shirts och lite modernare hoodtröjor, ansvarar för klädförsäljningen gör Gudrun Nilsson.

15 simfunktionärer utbildas detta år under ledning av Birgitta Lindström.

Detta år var det dags för våra 10 äldre simmare att åka till London, det har ju varit lite aktuellt sedan Richard har tagit över som ansvarig tränare, att få visa ”sitt” land. Det var Hatfield utanför London de besökte, bra boende på hotell med simträning på kvällarna och även landträning vissa förmiddagar. Dagtid var det utflykter i närområdet och två resor in till London med besök av flera sevärdheter och shopping. Ledare var Ingela Carlström, Richard Nicholls, Kjell Löfkvist och Tomas Andersson.

De yngre simmarna besökte för första gången Mjölby, Det var 15 deltagare som var helnöjda med 50-metersbassängen bland annat. därför att det var ett nybyggt inomhusbad i jämte med en äventyrsdel. Det var även kanotpaddling på Svartån som rann mitt framför badet. Ett sommarläger där man efter träning kan leka av sig, sitta i bubbelpoolen, basta och duscha i nya och fräscha lokaler. Så har det inte varit på många läger i klubbens historia.


2007

Detta år blir Michael Harbrechts tjugoandra år som ordförande i vår förening.

Vi besökte hälsans hus i Åseda för en kickoff kväll och som ett studiebesök i nya lokaler.

Alma och Klara Thormalm var uttagna i det nystartade Länslaget, man tävlar mot tre andra län i tävlingen - Länstrofén. Ledare för laget är Johan Lindhe och Imse från Nässjö.

Jonathan Hallman slår det första klubbrekordet för herrar i 25-metersbassäng på 12 år, (50 meter bröstsim)

Åtta av våra äldsta simmare med ledarna Johan Lindhe och Kristian Thalin åker på ett äventyr med tåg till huvudstaden, Stockholm Summer Games. Det var ett samarrangemang med åtta idrotter och ca 2000 tävlande under fem dagar, härligt sommarväder i början på juli. Vi marscherade tillsammans till invigningsfestligheterna på Gröna lund. Vår tävlingsarena var sedan på Eriksdalsbadet där vi tävlade i 50-metersbassängen men Alma Thormalm simmade som lite yngre sina lopp i den stora tävlingsarenan med 25:a. Hon simmar där flera finallopp mot internationellt motstånd, mycket bra tider även av Marcus Carlström och Ellen Löfkvist. Det tävlades på förmiddagarna och resten av dygnet blev det mycket upplevelser och aktiviteter i huvudstaden.

Vi firade detta år – skolsim 50 år. Denna tävling har då varit i samma bassäng i Vetlanda badhus under alla år. Deltagarna fick ett särskilt jubileumsdiplom och i Vetlanda var Margareta Alsegård och Christina Säll prisutdelare, då de var med på det första skolsimmet och sedan varit ledare hos oss under alla år.

Sommarläger även detta år i Mjölby, där vi trivdes så bra 2007. 22 simmare gick två gånger om dagen 1.5 km mellan den fina login på en fritidsgård med mycket aktiviteter och till den härliga simanläggningen men 50-metersbassäng och med den nybyggda inomhus anläggningen där man kan ha det skönt efter träningen.
På fritidsgården fanns i källaren ett litet gym där de äldre tränade och även bordtennisbord och en stor bollhall. Tränare var Kristian Thalin, Johan Lindhe och Lillemor Haraldsson.Men mest uppskattade var de som fixade hemlagad mat hela veckan, Birgitta Thormalm, Ingela Carlström, Gunilla Andersson och Lotta Franzén.


2008

Föreningens medlemsantal är detta år 230 st, 135 kvinnor och 95 män. Johan Lindhe tilldelas på nationaldagen Vetlanda kommuns ledarpris.

Alma Thormalm kvalar in till Sum-Sim – Riks på fyra distanser. Succé på 100 frisim med silver i Eriksdalsbadet i Stockholm och nytt klubbrekord i Hvss som 12 åring.

Under detta år startar vi upp simverksamhet i det nya Hälsans hus i Åseda. Det är Camilla Swahn och Emelie Harbrecht som tar det första ansvaret. Under året blir det även några intresserade föräldrar som kommer att hjälpa till. Debuttävling för några blir vid den traditionella klubbtävlingen vid luciafesten.

Vår A-B grupp åker till Österrike på sommarläger, det är tolv simmare som flyger till München där de hämtar ut två minibussar som de sedan har under veckan i alperna. Det är den lilla byn Leogang som får besök, de bor bra på hotell med en bassäng med det klaraste vatten de någonsin sett. Gänget är mycket utomhus, härlig utsikt och natur där de bor och tränar. Det blir flera utflykter upp i bergen och en dag åker de till Salzburg. Ledare var Richard Nicholls, Kristian Thalin, Ingela Carlström, Mikael Karlsson och Madeleine Hermansson.

De yngre var på sitt sommarläger i Karlshamn. Ny plats för oss – jättebra. Liter trångt för de 16 deltagarna med login i en klubblokal, men ett jättefint bad, Väggabadet i samma område som inomhusbassängen. Tur med sol och härligt sommarväder, det blev flera besök vid havet med klippbad och snorkeldykning. Kristian Thalin kör uppskattade övningar på land, bl.a. gruppövningar med ”pinnar”. Marcus Carlström är med som ny tränare och gör ett jättebra jobb.

Vid den avslutande tävlingen för hösten, Barracuda race i Göteborg simmar hela vårt gäng (13 A-B simmare) mycket bra, vi har vår snabba Sandra Sjöstrand som slår klubbrekord på 50 frisim men framförallt tävlar Edith Thormalm mycket bra, två klubbrekord trots att hon inte har tränat så mycket.

Med Ediths prestationer kan man sammanfatta 2008 med att vi under de sista åren har tre syskon där alla är i Smålandstoppen i sin ålder.
Edith Thormalm 18 år, Alma Thormalm 12 år och Klara Thormalm 10 år och att då även flickornas storasyster Linnéa Thormalm simmade mycket fort under åren 2001–2005.

Fyra syskon, alla i Smålandseliten och mycket dominerande i vår förening – unikt. En stor del av flickornas framgångar har man i mamma Birgitta, allt skjutsande då familjen bor utanför Holsbybrunn, timmar på läktare och arbete vid tävlingar och läger.


2009

Birgit Tjäder blir vald till hedersledamot i Hvss, mycket tack vare att hon detta år gör sitt femtionde år som ledare för vår vuxensimskola. Även Karl-Heinz Harbrecht blir vald till hedersledamot i Hvss för att ha stöttat vår klubb i många år.

Hösten kickoff är en samling vid vår klubbstuga med minnen och historik berättat av Jussi Lindhe, detta kan ses som uppstart inför jubileumsåret 2010.

Alma Thormalm kvalar även detta år i på Sum-Sim riks, och under sommaren på Ute Sum-Sim. Vi båda tävlingarna blir det brons på 100 frisim. Detta innebär att hon blir uttagen i ungdomslandslaget, den första samlingen blir att tävla och träffa laget vid Svenska Simspelen i Väsby. Med finns även hennes tränare Richard Nicholls, han får se henne göra bra prestationer mot landslagssimmare från flera nationer.

Ett stort gäng på 22 simmare tar färjan till Visby för tävlingar. En rolig tävling där vi har varit några gånger innan. Ett litet äventyr, färjan kommer fram vid midnatt, man promenerar genom den gamla staden till login. Nästa dag är det att gå upp tidigt, tävla mycket och försöka se så mycket som möjligt av staden. Här var det med från vår A-B grupp, C-gruppen och den nya C-gruppen ifrån Åseda. Bra tävling för att få ihop gängen, bl.a. genom att köra många lagkapper och ännu bättre att det även blir massor av personrekord.

En av årets klubbtävlingar arrangerar vi i Åseda, första simtävlingen i Hälsans hus. I Åseda finns nu tre grupper med tre träningstider under en vecka. Det är fem tränare som har ca 25 barn/ungdomar att träna, tolv av dem är regelbundet ute på tävlingar.

Vi besöker Mjölby än en gång för sommarläger, det var 29 deltagare detta år och halva gruppen gör sitt första veckoläger. Detta år var tyvärr innebadet stängt, så det blev bara ute duschar vid bassängkanten, illa. Men bra logi och god mat och ett gäng som trivs ihop. Ansvariga tränare var Lillemor Haraldsson och Kai Löfsved ihop med äldre simmare.


2010

Året börjar med det traditionella 13-dagslägret i Myresjö. Deltagarrekord med 45 simmare visar att vi är på rätt väg in i jubileumsåret.

På onsdagarna går Johan ”Bonny” Lindhe bort till Vetlanda badhus för att träna två simgrupper mellan kl. 16.30 – 19.00. Dessa grupper har han tränat sedan 1998,
de här träningstiderna har vår förening haft sedan början på 70-talet och denna ”lilla bassäng” har vår förening haft simträning i sedan Vetlanda badhus stod färdigt för 55 år sedan, år 1954.

Vid årets första klubbtävling får deltagarna och alla funktionärer en jubileumsmedalj, även här rekord många simmare med 43 deltagare mellan 7 och 20 år, kul.

Detta skrivs i februari 2010…

Det planeras nu för fullt för en jubileumsfest under mars månad och 44 medlemmar är anmälda till HVSS jubileumsresa. Det blir buss till norra Italien i augusti (Lignano norr om Venedig). Spännande framtid för vår förening…

Hvetlanda Simsällskap
Box 151
574 22 Vetlanda

Telefon 070-627 68 11
johan.lindhe@telia.com

Bankgiro 5979-9643

Organisationsnummer 827500-1876

© Hvetlanda Simsällskap

Webbproduktion IC Webbdesign

Spara
Cookieinställningar
Vi använder kakor för att du ska kunna uppleva vår webbplats på bästa sätt. Om du inte godkänner kakorna kommer webbplatsen kanske inte att fungera som den ska.
Godkänn alla
Neka alla
Funktionella
Ser till att webbplatsen med blogg fungerar som den ska.
Godkänn
Neka