HVETLANDA SIMSÄLLSKAP

1960

Simsällskapet erövrar vandringsprisen mot Nässjö och Huskvarna för alltid. Klubbutbytet utökas. Karlskrona och Motala blir nya motståndare. Vi börjar gymnastisera på fredagarna. Olle Spjuth leder gymnastiken till en början. Han efterträdes så småningom av Gunnar Stark.

Polo återupptages på programmet och inte mindre än sju polomatcher spelas. Ett par nya simmare dyker upp. Margareta och Christina Eriksson, Per Anders och Ann Karin Dahlström.


1961

Det nya hopptornet invigs den 9 juli. Den svenska hoppeliten med Toivo Öhman i spetsen deltager.

Det första internationella klubbutbytet börjar i och med att SB Delphin från Augsburg besöker oss.

Eldfesten blir lyckad med svenska mästarinnan i gymnastik Ulla Lindström som främsta dragplåster.

Föreningen blir tvåa i Småland då det gäller poäng under DM-tävlingar. Nya lovande simmare dyker upp, bl.a. Marianne Nyberg och Ulf Jonsson. Gunnel Sandberg slår smålandsrekordet på 200 m ryggsim och den största segern blir på 4x200 m frisim där Vetlanda slår Jönköping.

Sum-sim börjar och Per Anders Dahlström och Marianne Nyberg kommer till riksfinalen i Västerås.

Gunilla Norrman blir Simsällskapets första ”Stora Grabb”.

Vi anordnar JDM och vid detta slår pojkarna juniorrekordet på 4x100 m frisim.

Anders Oldenburgs Minne instiftas. Stefan Svedbom får första inteckningen. Arnold Lindholms vandringspris tilldelas Gunilla Norrman.


1962

Den stora händelsen under 1962 blev Tysklandsresan. 37 av sällskapets medlemmar deltog och vi fick vara med och se hela Rhendalen samt de tyska alperna. I Tyskland tävlades det flitigt och våra motståndare var Königswinter, Nürnberg och Augsburg.

År 1962 påbörjades också arbetena med klubbstugan vid Dammen.

Den största simsegern under året var på DM-tävlingarna i Kalmar, där Stefan Svedbom, Jussi Lindhe och Per Anders Dahlström belade platserna 1, 2 och 4 på 100 m frisim. Herrarna blev också tvåa på båda lagkapperna. Men även flickorna nådde goda placeringar med bl.a. Gunilla Norrmans 1:a placering på 100 m bröstsim.

Per Anders Dahlström och Gabriella Sollin kom till Sum-simfinalen i Västerås.


1963

Arbetet med klubbstugan förs lyckligt i hamn. Den 17 augusti invigs den. Inbjudna är alla företag och enskilda som genom bidrag av arbetsmateriel, pengar och arbete hjälpt simsällskapet att genomföra projektet. Tack vare en enastående offervilja från medlemmar, ingen nämnd och ingen glömd, fick simsällskapet en förträfflig samlingslokal, en bastu, som utnyttjas året runt, en kiosk, som underlättar inköp för badande och campare. Det bästa av allt är att vi klarade det utan att behöva sätta oss i skuld.

Tävlingsverksamheten kommer ner i en liten downperiod. Ulf Jonsson slår dock två stycken klubbrekord. Bl.a. Pelle Fjaestads rekord från 1944.


1964

Vid årsmötet 1964 avgår Thure Broqvist som kassör. Hans efterträdare blir Anita Broqvist. Därmed har kassörskapet inom sällskapet skötts av en och samma familj från starten till 25-årsjubileét.

Jussi Lindhe blir under året ”Stor Grabb”, simsällskapets andre.

Tävlingsutbytet är gott. Simsällskapet deltager både i 4-stadsutbyte och 4-klubbsmatcher. Nya bekantskaper Anderstorp och Halmstadslaxen. Stefan Svedbom blir den ende som når framstående placeringar på DM-tävlingar. Han slår också tre nya klubbrekord.


1965

Ännu ett oskrivet blad. Det verkar dock som om året kommer att ge oss en ny lovande simgeneration. Pia Frisk, Margareta Karlsson, Ing-Britt Franzén, Cecilia Sollin, Anette Helmersson och många flera flickor är oerhört tävlingsvilliga och tillsammans med pojkar som bröderna Hirsch, Per-Olof Broqvist, Gunnar Merila, Ákos Korányi m.fl. tror vi att Simsällskapet kommer att gå en ljus framtid till mötes.

Så avslutades historiken vid 25-årsjubileumet, där det utdelades utmärkelser; Svenska simförbundets silvermedalj till Thure Broqvist och Per Tjäder, samt flera diplom till simledare. Ett 90-tal hade hörsammat inbjudan.

Vid DM-simningar belades tre andraplaceringar; Stefan Svedbom, 100 m fjäril och

4x100 m fritt medley herrar. Stefan Svedbom och Tomas Hirsch sätter nya klubbrekord.

Eldfesten blev en succé.


1966

1966 står det i verksamhetsberättelsen att bastubadandet i Kvarndammen har stor verksamhet med över 100 deltagare och Stig Ekdahl som trogen ledare.

Simskolan stördes av dålig vattenkvalitet vid Kvarndammen, men den kunde avslutas vid Östanåbadet.

Jussi Lindhe är tränare för den stora gruppen i badhuset och träningsläger i Getinge med 28 deltagare.

Bästa resultaten i DM-tävlingar: andra plats för Stefan Svedbom, 100 m fjäril och fjärde plats 100 m herrar medley. Många simningar med goda resultat, skolsimningar och knattesim.


1967

Föreningens verksamhet är livlig. Klubbstugan utnyttjas till max. Åke och Sevy Eriksson är stugfogdar.

Träningarna är på topp med många nya namn som gör sig gällande i prislistorna; Michael Harbrecht, Per-Olof Tjäder, Gert Ottosson, Gun-Mari Jonsson, Marika Sollin, Ingrid Wikstrand m.fl.

Stefan Svedbom är bäst på DM med en tredjeplacering.

Då tävlingsverksamheten är livlig och varmbadhuset ej har godkänd bassäng, är vi tvungna att hyra Nässjö simhall till tävlingarna.

Eldfesten är en succé; Toivo Öhman och Jan Engvall i hoppuppvisning och Huskvarna-gymnasternas uppvisning. 2000 personer såg på. Alla simmarna deltog i fackelsim och skämthopp m.m.

Gemensamt träningsläger i Getinge med Huskvarnasimmarna. Per Tjäder, Margareta och Christina Eriksson var instruktörer.


1968

Föreningens verksamhet är livlig. Simskolan bedrivs i Kvarndammen och Östanå med över 400 deltagare.

Svenska livräddningssällskapet kontrollerade badplatserna och fann anläggningen vid Kvarndammen utomordentligt väl ordnad.

Klubbstugan utnyttjas; bastubadarna ökar; träningstillfällena utnyttjas till fullo lördagar plus tre kvällar per vecka.

Jussi Lindhe, Margareta och Christina Eriksson utbildar sig till siminstruktörer.

Träningslägret i Getinge med 19 deltagare är åter en succé. Stefan Svedbom är åter bäst på DM-tävlingar med en tredjeplats på specialdistansen 100 m fjäril. Michael Harbrecht, Gun-Mari Jonsson, Margonia Påhlsson, Sven Gislander, Per-Olof Tjäder, Max Haraldsson och Lotta Sollin m.fl.. är också väl framme i prislistorna.

Simintresset är stort och trycket i varmbadhuset är stort. Vi pratar mycket om utomhusbassäng med regelmässiga mått för att utveckla vår idrott.


1969

Den stora ökningen av simmare och badare vid varmbadhuset, det stora antalet barn i simskolan, alla märkestagare gör 1969 till diskussionernas år. Det är önskningar om att Kvarndammens vattenkvalitet ska förbättras för undervisning, bryggor i Östanå och framför allt ett tempererat bad i Kvarndammen som diskuteras med tidningarna i centrum att inom en snar framtid förverkligas.

Under året har träningen utvecklats med två träningsläger; ett i Lammhult med Gerd och Jussi Lindhe och Stefan Svedbom som ledare, samt Getingelägret med Per Tjäder, Jussi Lindhe och Christina Eriksson som ledare. Även vinteridrottsläger har simmare deltagit i.

Tävlingsverksamheten är hög, många deltagare vid de olika DM-tävlingarna, med verksamhet i pojkar C; Anders Tjäder, 100 m ryggsim med Göran Olsson som tvåa och Ulrik Sellman, 200 m bröstsim med Peter Janeröd som tvåa och flera tredjeplatser. Till årets riksfinal kvalificerade sig Ulrik Sellman på 100 meter bröst. Många nya klubbrekord; Michael Harbrecht, Per-Olof Tjäder, Gun-Marie Jonsson.

Margonia Påhlsson, Pia Frisk, Stefan Svedbom, Siv Johansson, Torbjörn Lager, Gunnar Merila, Gert Ottosson, Sven Gislander är de som anför tonen.

Hvetlanda Simsällskap

Vetlanda badhus

Norra Esplanaden 18

574 34 Vetlanda

Telefon 070-627 68 11
johan.lindhe@telia.com

Bankgiro 5979-9643

Organisationsnummer 827500-1876

© Hvetlanda Simsällskap

Webbproduktion IC Webbdesign

Spara
Cookieinställningar
Vi använder kakor för att du ska kunna uppleva vår webbplats på bästa sätt. Om du inte godkänner kakorna kommer webbplatsen kanske inte att fungera som den ska.
Godkänn alla
Neka alla
Funktionella
Ser till att webbplatsen med blogg fungerar som den ska.
Godkänn
Neka