HVETLANDA SIMSÄLLSKAP

1970

Under året är simskoleverksamheten hög. Diskussioner om bryggor som måste flyttas från Kvarndammen till Östanå pågår. Stadens myndigheter har inte vidtagit några förbättrande åtgärder för simskoleverksamheten.

Klubbhuset utnyttjas flitigt vid klubbmatcher och bastubad. Träningen är förlagd till badhuset vid fem tillfällen i veckan.

Lammhultslägret fortsätter liksom Getingelägret med samma ledare som 1969.

Många simmare deltog i DM-tävlingar. Bäst lyckades Stefan Svedbom med första placering på 100 m fjäril, tvåa på 200 m fjäril. Vid JDM-tävlingar blev Gun-Marie Jonsson tvåa på 100 m ryggsim och Ulrik Sellman trea på 200 m bröstsim.

Det blev inte mindre än 15 nya klubbrekord med Michael Harbrecht 9 st., Gun-Marie Jonsson 4 st. och Stefan Svedbom 2 st.


1971

Årets simskola har många deltagare (400). Vattenkvalitén är dålig i Kvarndammen. Äntligen blir nya flytbryggor i Östanå permanenta.

Träningsverksamheten är hög under Jussi Lindhes ledning. Träningsresor görs till Lammhult och Kosta för att få utomhusträning. Även de obligatoriska träningslägren i Lammhult och Getinge har genomförts, samt Smålands Simförbunds sommarläger där 4 simmare samt Jussi, som ledare, är med.

Stefan Svedbom behåller sin plats i Smålandslaget i fjäril, som han innehaft i många år. 18 nya klubbrekord sätts; Ulrik Sellman, Stefan Svedbom, Gun-Marie Jonsson och Michael Harbrecht.

Klubbhuset används flitigt. Gerd och Jussi Lindhe är stugfogdar och Stig Ekdahl sköter bastun.

I slutordet av årsberättelsen står följande: ”Inför det kommande året hoppas vi att arbetet för att få fram en tempererad bassäng kröns med framgång”.


1972

Vetlanda simsällskap upphör med simskolor i Vetlanda. Som motivering ges att man måste se till, att den politiska nämnd som handhar undervisningsfrågorna, får upp ögonen för de oerhört dåliga förhållanden centralortens barn har, jämfört med barn i grannorterna.

Träning bedrivs i varmbadhuset med stor tillslutning.

Träningsläger med en ny gemenskap; Gislaveds kombinerade inom- och utomhusbassäng, samt Getingeläger genomförs. Trots hård simträning, bollspel o.dyl. finns tid över till andra utflykter.

Hälling-Östanå-simningen återuppstår med 6 deltagare. 11 nya klubbrekord sätts av Michael, Ulrik och Per-Olof.

För första gången nämns Myresjöbadet i protokollet med en ändring från utomhuspool till inomhusanläggning. I slutordet på årsberättelsen står: ”Vi hoppas att 1973 blir ett år när det kommer att ljusna vad det gäller badanläggningar i Vetlanda”.


1973

Träning är förlagd till varmbadhuset med flest deltagare i den lilla gruppen. Stora gruppen har ökat sina träningstillfällen. Lammhult- och Getingelägren har bidragit med hård träning. Tyvärr är det i år sista lägret i Getinge efter en lång period.

Hällinge-Östanå-simningen gick av stapeln med 9 deltagare. Som vanligt var det Luciatåg i varmbadhuset och juladopp i Kvarndammen vid årets slut.

Vid DM-simningarna blev bästa resultat en tredjeplats med 4x100 m fritt, pojkar. Lotta Lindhe nådde en stor framgång med kvalificering till 1974 års riksfinal efter tävlingar i Varberg. Anders Tjäder och Ulrik Sellman satte 5 nya klubbrekord.

Vetlanda Simsällskap får inför avslutning av 1973 års verksamhet fortfarande beklaga den dåliga standard som råder för simning inom Vetlanda centralort. Simsällskapet hoppas att beslut om badanläggning i Myresjö ej kommer att fördröja eller förhindra byggandet av en simanläggning i centralorten och vi hoppas att det ljusnar under 1974.


1974

Träningsmöjligheterna i Vetlanda är dåliga. Klubben söker sig ut för träning. Jussi och Gerd Lindhe är ledare för två läger; Lammhult och Emmaboda medan Per och Birgith Tjäder tar hand om Huskvarnalägret.

Badhuset är fullt av simmare och vattenkvalitén är dålig.

Flera simmare är på Smålands Simförbunds läger; Johan Lindhe, Peder Lindström, Christer Isacsson, Ulf Tjäder, Ann Johansson och Lotta Lindhe.

Vi renoverar klubbstugan och Jussi Lindhe håller i trådarna och anskaffar allt material utan kostnad. Bröderna Lagerqvist ställer upp och fixar bastun. Nils-Olof Johansson målar och tapetserar.

För att i en snar framtid få en simhall i centralorten beslutar HVSS att anslå kronor 1000 till en kommunal fond för simhallsbygge (1990-vi väntar än).

DM och JDM- HVSS har varit representerade men de nya klubbrekorden räcker i de flesta grenar inte till finalplats. Ulrik Sellman och Anders Tjäder sätter 9 nya klubbrekord. Lotta Lindhe gör en stark insats i 70-adens riksfinal i Sundsvall med en fjärdeplacering på 50 m rygg.

HVSS önskar att det nya badhuset i Myresjö kommer att innebära en förbättring. Vi önskar att Simsällskapet får disponera det i stor utsträckning.


1975

En ny epok startar med simhallen i Myresjö. Invigning sker den 8/11 1975 med medverkande av Olympiaguldmedaljören Gunnar Larsson. Träning och tävling börjar dock redan i april. Detta är första gången på många år som HVSS kunnat ha hemmatävlingar i en god bassäng. Framgångarna låter inte vänta på sig; vid DM och JDM nådde simmarna finalplatser. Även vid Sum-sim gick det bra; Helen Johansson fick en fjärdeplacering på 100 m fritt; i Simiaden zon blev det segrar för Helen Johansson och Katharina Lindström. Vid invigningstävlingen gick tre simmare under minuten på 100 m fritt; Michael Harbrecht, Peter Ebbesson och Anders Tjäder.

Hällinge-Östanå blev en succé med 30 deltagare i det 25-gradiga vattnet. Anders Tjäder klarade Ölandsbro-simmet mellan Kalmar och Färjestaden.

De simintresserade Vetlandaborna önskar att något görs för en simanläggning i centralorten. Utomhusbad och varmbadhuset fungerar ej och kommer förmodligen aldrig att göra det, om inte de förtroendevalda inser badanläggningens betydelse.


1976

Under året genomfördes två träningsläger; det första i Uddevalla i juni, det andra i Jönköping i juli. Tränare var Jussi Lindhe och Michael Harbrecht.

Vid seriesim uppnåddes en fjärdeplacering i div 2. HVSS deltog vid DM och JDM. Hälling-Östanå-simningen genomfördes med 4 deltagare varav 2 fullföljde. Vid Ölandsbrosimmet deltar 4 simmare från klubben; Jussi och Michael fullföljer.

Vetlanda kommuns intresse att behålla och bevara Kvarndammen som badplats är litet. Kommunen har tagit bort centralortens badfråga ur den ekonomiska långtidsplanen.


1977

Under året genomfördes tre träningsläger. Sportlovet tillbringades i Laxsjön; 8 aktiva. Jussi Lindhe var ledare och tränare. Andra läger var i Gislaved den 19-22 maj (22 aktiva) och i Vessigebro i juli (19 aktiva). Jussi och Michael var med som tränare och ledare på båda lägren.

Vetlanda vinner detta år seriesim i div 3. Vi deltager i DM och JDM. Simiadens zonfinal i Anderstorp domineras av Helene Johansson och Katharina Lindström.

Hedersmedlemmen Folke Öhrström avlider.


1978

Två träningsläger genomförs; det första i Hjo i juli med 23 aktiva och med Michael som ledare samt Margareta H, Pia och Ulf L som ledare, Det andra lägret hålls i Uddevalla i augusti.

Vid seriesim når vi en fjärdeplats i div 2. Katharina Lindström blir etta på 200 m bröst i Sum-Sims riksfinal. Katharina kvalar också in på Junior-SM på 100 m bröst, lång bana.

I år är samtliga klubbrekord satta på 70-talet.

Stefan Svedbom flyttar från Vetlanda.


1979

Träningsläger genomförs i Hjo i juli, 21 aktiva, Michael är tränare. Katharina Lindström representerar klubben på SM i Ronneby och JSM i Trollhättan. Vid Sum-Sim Riks i Malmö blir Katharina Lindström etta på 200 m bröstsim, Helene Johansson blir åtta. Vid distriktsmästerskapen får Katharina, Helene och Lotta Lindhe bra placeringar. Katharina Lindström innehar nu smålandsrekord på 100 och 200 m bröst på lång bana och på 200 m bröst på kort bana.

Vid seriesim div 2 placerar sig HVSS som femma.

Hvetlanda Simsällskap
Box 151
574 22 Vetlanda

Telefon 070-627 68 11
johan.lindhe@telia.com

Bankgiro 5979-9643

Organisationsnummer 827500-1876

© Hvetlanda Simsällskap

Webbproduktion IC Webbdesign

Spara
Cookieinställningar
Vi använder kakor för att du ska kunna uppleva vår webbplats på bästa sätt. Om du inte godkänner kakorna kommer webbplatsen kanske inte att fungera som den ska.
Godkänn alla
Neka alla
Funktionella
Ser till att webbplatsen med blogg fungerar som den ska.
Godkänn
Neka